BIOGRAPHY

Mikulic Profil

Born in Novi Sad 6.10.1980.
Graduated Visual Arts at the Academy of Art in Banja Luka.
Master's degree in Sculpture at the Academy of Fine Arts in Sarajevo.
Independent exhibitions in Serbia, Bosnia and the USA.
Sculptures permanently on display in Turkey, USA, Serbia and Bosnia.
Employed in The National Theater of Republika Srpska.
Lives and works in Novi Sad and Banja Luka.

STRUKTURNI I PROSTORNI OBLIK STVARI

Akademski slikar Bojan Mikulić nastavio je svoje umjetničko sazrijevanje u mediju skulpture, koji sam po sebi predstavlja jedan od težih zadataka, najčešće zbog materijala i prirode odabranih tema.

Iz istih razloga, skulptura je i kroz istoriju imala uslovno sporiji razvoj i konstantno svoj primarni zadatak oblikovanja mase u prostoru podređivala slobodi umjetničke kreacije, te je svojim velikim dijelom bila priklonjena više zanatskom modelu, kojim je nepravedno stavljana u drugi plan i njena umjetnička personalnost.

U pitanju je uvijek sam proces gledanja koji protiče kod većine umjetnika na sličan način, ali se finale završava upravo u finim nijansama koje najčešće otkrivaju specifičnost samog umjetnika i njegov impresivni ili ekspresivni pristup u obradi i prezentaciji skulpturalnog motiva.

Bojan Mikulić se najvećim dijelom svog vajarskog „kazivanja“ opredijelio za funkcionalnu skulpturu, „oživljavajući“ u bronzi poznate istorijske ličnosti, najčešće iz domena kulture i nauke.

Pojavljuju se tu i slobodni eksperimenti koji zalaze u domen apstraktne skulpture i reljefa, što potvrđuje otvorenost samog autora da u svom istraživanju ne ostane samo u domenu realizma.

On vjeruje u sebe i svoje ruke, u oko koje oštro percipira svaki detalj na liku, ali najčešće ne reprodukuje ono puko viđeno, nego pokušava da specifičnim pristupom uđe u kompeksnost same ličnosti i predstavi njenu personalnost.

Iako je većina skulptura intimnog i kamernog karaktera, one mogu svojom aurom i suptilnošću, uz dobar odabir eksterijera, da sasvim korektno stoje i u otvorenom prostoru.

Ovdje je bitan moment razumijevanja karaktera ovih skulptura, da njihovu monumentalnost ne čine dimenzije i pojam volumena, već snaga unutrašnjeg izraza, koja primarno zbivanje u samoj skulpturi, njenu referentnu kulturnu istoričnost, čini sasvim slobodnom i nezavisnom od prostora.

Dr Siniša Vidaković